01 September 2007

Phoenix - 45 ani



Nicu Covaci:
Pai pina sa renasca doar acei ce har avutara pina acum… s-au ales cu multe fripte si arsuri…
Anul acesta sarbatorim (am vrea) cei 45 de ani de zbucium, lupte atit cu sisteme politice cit si cu noi insine, ani de pribegie prin lumi necunoscute si neintelese, ani de dor de tara si de parinti si prieteni…cei care-au mai ramas…biata mea mama a platit cu viata libertatea care ne-am luat-o haiduceste. M-am gindit la ceva…poate se vor gasi citiva sa ma indrume sa realizez aceasta viziune:

Un mic templu de sa zicem 40m patrati, in care un perete e un ecran mare pe care zi si noapte ani si ani, la infinit, sa se proiecteze filme sau dvd, clipuri, etc., niste boxe serioase, in timp ce noi, asa cum dam bir cu fugitii, sa ne aflam in niste sticlute intr-un raft…asta-I cenusa lui Covaci, a lui Tandarica, Ioji, etc…. de ce sa ne manince viermii intr-un cimitir , incalecati claie peste gramada asa cum e bussines-ul mortuar, cind putem sa rezistam elegant , curat si cu trimitere in viitor. Pe un perete sa fie trei robinete, unul cu tuica altul cu vin altul cu bere si cine vrea sa stie cine a fost PHOENIX sa vina si sa se bucure ca am existat.
Poate ca va fi ultima sarbatorire, in conditiile de fata, nu stiu citi ani vom mai bate la tobe asa cum se bate la noi sau vom tine ghitara pe umeri.

M-as bucura sa stau intr-o zi intr-o sala in public si sa aplaud o noua formatie PHOENIX, sa demonstram ceea ce altii nu au reusit, NEMURIREA!!!
Am inceput un proces de intinerire a formatiei.

Am inlocuit, asa cum au cedat unii si altii (de la Moni Bordeianu, Kamocsa Bela, Claudiu Rotaru, Pilu Stefanovici, Günther Reininger, Zoli Kovacs, Liuba Cornel, Costin Petrescu…insir doar unii dintre cei aproximativ 40 de artisti de cea mai mare calitate ce si-au adus aportul la succesul numelui de PHOENIX), cu tinere talente ca Mircea Baniciu, Iosif Kappl, Tom Buggie, Ivan Kopilovici, Mani Neumann, Dzidek Marcinkiewicz, Alin Oprea, Lucian Cioarga, Tavi Colen, Jools Cooper, Malcom J Lewis, ca si altii care ii inlocuiesc de la caz la caz pe acestia… ca Bogdan Bradu, Guillermo Corujo Dominguez…

Lista este lunga si ceia ce as vrea sa se inteleaga este ca PHOENIX este un produs pur spiritual la care si-au dat multi aportul.

In momentul de fata cine este cu mine pe scena este PHOENIX, coborind sunt Colibri, Pitulici sau …

Ar fi fost si imposibil ca toti acesti talentati muzicanti sa nu aibe si proiecte proprii care sa le reprezinte viziunile si personalitatea.

La Vama Veche l-am aplaudat pe Mircea Baniciu si l-am felicitat pentru (dupa parerea mea) cel mai reusit numar din festival, iar acasa ascult cd-uri cu muzica tiganeasca sau macedona,creeata de Ovidiu Lipan impreuna cu alti talentati..si asa lista se poate prelungi. Ba chiar si eu mi-am permis sa apar singur in FOLK YOU, si sa cint citeva din melodiile cu care am crescut si mi-am format gustul.

Totusi timpul care trece nu a trecut degeaba, cel putin in ceea ce ne priveste, dupa ce am cintat anii 60 influientati de Bob Dylan, Beatles, Rolling Stones, Byrds si altii, am schimbat stilul si ne-am afundat in folclorul precrestin, vroiam sa aflam cine suntem de fapt si in ce masura avem dreptul sa ne uitam si noi drept in ochii celor ce ne inconjoara. Bucuria a fost mare descoperind ca dupa toate invaziile ce le-a suportat acest popor, mai exista inca urme de sira a spinarii, cu toate influientele de care era imposibil sa ne ferim, exista o serie de elemente care dainuie de milenii. La un moment dat m-a strafulgerat o viziune cu totul si cu totul noua. Pai daca Traianus ne-a infrint si a ocupat Dacia impunind limba si moneda latina, nu inseamna ca singele s-a schimbat si el. Desi asa cum am invatat cu totii la istorie, legiunile lui, Catalanica si Sardica (vezi dialectele vorbite in Banat, Transilvania si sudul Carpatilor), au ramas aici si au intocmit familii cu romince, asta nu inseamna ca avem cu totii singe latin in vene. M-a fascinat descoperirea elementelor celtice din Transilvania si am incercat sa aprofundez acest fenomen, ajungind la mari momente de satisfactie, descoperind ca suntem partial inruditi cu cei pe care i-am divinizat de la inceput, si a caror muzica sta la baza muzicii moderne internationale. Nu voi intra in detalii, dar exista destule elemente celtice atit ca simboluri grafice, ritualuri si fel de a interpreta, melodicitate, armonii etc. in nordul Transilvaniei, incit m-am decis sa mergem pe aceasta urma care fara sa ne instraineze, sa ne aduca mai aproape de o Europa unita si prin spirit nu doar prin interese comerciale.

Piesele noi la care lucram acum, se situeaza pe linia aceasta a influentelor celtice si vom face o selectie si a pieselor noastre care contin aceste elemente.

La sarbatorirea celor 45 de ani PHOENIX unde de fapt intentionam sa invitam lume la o sarbatoare prieteneasca si nu neaparat la un concert, vom pune in scena un astfel de eveniment, asa numit unplugged, deci acustic, cu sonoritati noi, interesante, pe care parca le-am cunoaste si nu stim de unde…

Vom avea o serie de invitati, incepind cu G. Zamfir si pina la interpreti din Oas si Maramures, dar si invitati din Irlanda si Scotia. Solistii vocali , vreo sapte la numar se vor schimba si vor trece inapoi in cor dupa ce si-au cintat pasajele, un quartet e corzi si o sectie de percutie ne vor ajuta sa creem o atmosfera cum nu s-a mai intilnit la PHOENIX, alaturi de citiva suflatori, de la bucium la oboi…

Solistul vocal pe care se va pune accentul de data aceasta este vechiul nostru prieten si coleg Dan Bradu, avind acea stralucire agresiva si razboinica in voce asa cum o cere muzica celtica.

Acest eveniment dorim sa-l punem in scena la Teatrul National la mijlocul lunii Noiembrie (eventual 17) daca e liber, sau la Opera din Bucuresti. Desigur ca un asemenea eveniment in care oaspetii sa fie intimpinati cu caviar si sampanie cere o organizare foarte serioasa si sprijinul material al unor patrioti cu spete late, caci la ora aceasta sunt destui in Romania care ar putea sa sprijine o actiune de acest gen. Repet, nu atit aniversarea noastra e importanta ci, si sunt convins de asta, faptul ca putem sparge o gheata intre noi si cei din jurul nostru care ne socotesc tara rrromilor!!! Sunt convins ca incepind de la anul cind intetionez sa organizez primul festival celtic in Romania, am gesit o cheie spre cei ce inca nu ne stiu si nu ne-au inteles pina acum.

Daca se vor aduna indeajuns bani suntem decisi ca impreuna cu televiziunea sa selectionam (nu ciini, pisici, sau tigani) copii talentati, cu un EQ mare, sa-i sprijinim sa studieze la Oxford sau ori unde vor vrea sau va fi cazul!!!
Fie ca aceasta aniversare sa sparga ghiata atit intre noi si Vest cit si intre PHOENIX si cei ce ne-au ignorat pina acum.

1 comment:

BlindGirl said...

Am comentat aici
http://blind-girl.blogspot.com/2007/10/phoenix-45-ani.html
interviul lui Covaci. Am dat link la articolul tau. M-a impresionat f mult.