16 December 2007

rem - mircea cartarescu

.


dupa ce am citit 'De ce iubim femeile' am ramas cu placerea unei lecturi usoare si frumoase, in care fiecare capitol era o noua povestire si o 'noua' fata. nu ma asteptam la REM sa gasesc asa o complexitate inchegata. poate si pentru ca este a doua carte a lui cartarescu care imi cade pe mana si o citesc. descriere este un exercitiu de stil foarte reusit in aceasta carte. descrierea vizuala te conduce pe strazile si casele bucurestiului vechi, de prin anii 60'. zgomotul tramvaielor, aerul proaspat al diminetii bucurestene, cladirile galbene vechi, forfota, magazinele si consignatiile, papusile de carpa si multe altele sunt elemente vizuale care reproduc atmosfera acelor ani. imaginatia isi da frau liber in joaca micilor fetite. ea se intrepatrunde cu realitatea incat la un moment nu mai imi dadeam seama de veridicitatea lucrurilor. notabile sunt momentele in care ies animale sau creaturi din ouale formate din baloanele de sapun si mai superb, jocul in care fetele au desenat o scara a timpului. fiecare linie reprezenta 10 ani si cu cat inainta, se vedea cum fiecare fetita inainteaza in varsta. cum se transformau, cum ajungeau la batranete si cum le lua moartea. sunteti curiosi? va las pe voi sa cititi. suspansul de a afla ce este rem-ul este prezent, dar numai intr-o anumita parte te tine cu sufletul la gura sa afli mai repede. in restul partilor descriere la greu. si frumoasa. ai incredere in sfatul meu? citeste REM.

acum o pup pe ela si o sa citesc gemenii, urmatoarea carte care o imprumut de la ea. salutari pentru kapshunika de la iepurash.

15 comments:

Anonymous said...

cartarescu... ma bucur ca-ti place. he's my favourite. :x

Anonymous said...

Rem e de departe o capodopera, iar Cartarescu este un geniu cu cea mai importanta insusire...persuasiune de invingator.

Anonymous said...

eu cred ca mai presus de descrieri se afla aspectul initiatic al nuvelei.pe mine m-a frapat trecerea de la svetlana matura,femeie,goala in pat,la aceeasi svetlana de 12 ani,aflata pe cararea REM-ului.iar momentul in care scoate oul din cutia de pantofi..e de-a dreptul moving

Anonymous said...

doamneee=))suntetzi cu totzii la fel de nebuni ca si miercea cartarescu,,,,rem este de departe cea mai mare panarama de carte pe care am citit'o(am fost silit de profa de romana;))cred ca era beat cartarescu atunci knd a scris panarama aia,,,,sfatul meu:NU O CITITI,,,VA PIERDETZI TIMPUL DEGEABA

Anonymous said...

Nebun ,prost sau doar imatur este cel care considera REM ,de Mircea Cartarescu,"cea mai mare panarama de carte pe care am citit'o".
Totusi, poti ramane cu aceasta impresie daca "profa de roamana" nu e capabila sa te faca sa intelegi.. si pentru ca REM e o nuvela destul de complexa,poate prea profunda pentru un elev de clasa a9a

Corina said...

Intr-adevar,cartea are un caracter initiatic...probabil k populatia cititoare...majoritatea va detesta aceasta carte...atat de ciudata si...aparent fara sens.Insa...un cititor oarecum avizat sau cel putin deschis la a intelege ce a vrut cartarescu sa transmita...va intelege mai mult.E caracteristic postmodernismului...doar initiatii pot vedea adevarul de dincolo de lucruri banale,amanunte cu care ceilalti se confunda considerandu-le ordinare...
Nu stiu ce sens are ceea ce spun acum...-Stiu ca nimic nu poate fi spus,ca nimeni nu asteapta de la tine sa spui ceva,dar si ca trebuie sa spui-(REM)
Cu o imaginatie ce de multe ori pare maladiva dar care este intr-adevar vasta,de o imensitate astrologica...Cartarescu este unii dintre cei mai de seama prozatori romani contemporani...si daca nu va fii apreciat de noi...multi altii o vor face.
cititi REM...cititi Gemenii desi e atat de trista.N-o sa regretati!

Cristina said...

Rem? Cea mai captivanta carte pe care am citit-o.. Una din preferatele mele.

mihaela said...

intr-adevar Nostalgia e uimitoare... o provocare si mai mare ar fi Orbitor;)

Anonymous said...

Nu mi se pare potrivita pt un elev de clasa a |X-a si nu inteleg de ce ne obliga profesorii sa o citim.

Anonymous said...

Si eu sunt in clasa a IX-a si cand am citit rem am ramas profund impresionata. Cred ca este o adevarata capodopera a literaturii! Nu numai ca am inteles adevaratul scop al textului, dar m-a mirat intalnirea dintre personaj si creator, felul in care Mircea Cartarescu se transforma in personaj al creatiei sale si modul in care este descris jocul intiator al Svetlanei. Merita citita!

immature idiot said...

Eu tocmai am citit-o ieri. Super. Respect, Cartarescu.

Anonymous said...

cartarescu este un mare ratat cu diploma

Anonymous said...

Si eu am terminat-o acum 2 zile si recunosc ca este o carte foarte buna.Cititi-o cu incredere!!

Bogdan Paun said...

Am terminat-o si eu in dimineata asta inainte de serviciu. Este o carte interesanta care imi readuce in minte imagini din copilarie, mi-a placut per total. Unele descrieri mi s-au parut cam plicticoase (poate chiar nelalocul lor), dar presupun ca este vorba de preferinta fiecaruia. Este primul volum Cartarescu pe care il citesc.

Unknown said...

Cine mi'o povesteste si mie va rog! :**